Naturvitenskap på mobilen!

Har du kanskje lurt på hva de egentlig gjør på CERN etter å ha diskutert sorte hull under lunsjen? Eller noen gang kikket opp på stjernehimmelen og tenkt «Søren óg, er det der Sirius, eller er det kanskje faktisk Jupiter? Hvor er Andromeda-galaksen? Hvor er stjernekartet når jeg trenger det?» Fortvil ikke, det begynner etterhvert å bli flere gode applikasjoner til håndholdte enheter med vitenskapelig innhold. Du kan se interaktive illustrasjoner på LHC-eksperimentet mens du venter på bussen!

Her gir vi dere en oversikt over noen apper vi synes er spennende. Vi holder oss til de dominerende plattformene (Android og iOS). Appene er testet på Samsung Galaxy S II og/eller iPad, og vi nøyer oss med gratis produkter.

(Overskriftene er lenker og tar deg til Android Market eller Apples App Store)

LHSee (Android)

Skjermbilde fra LHSee
Skjermbilde fra LHSee

CERN-anlegget i Sveits søker blant annet etter det etterhvert berømte Higgs-bosonet. I media er det imidlertig ikke så lett å få tak i hva som faktisk foregår.

Med denne appen kan du studere det indre av CERN, også i 3D. Du får fine interaktive introduksjoner til prinsippene bak ATLAS-detektoren, du kan studere hvordan man tolker eksperimentelle data, og du kan tilogmed studere partikkelkollisjonene live mens de foregår!

NASA (Android og iOS)

Skjermbilde fra NASA for Android

Skjermbilde fra NASA for Android

Den amerikanske romfarts-organisasjonen NASA har laget denne appen som tilbyr et rikt utvalg av informasjon, live-data og bilder.

På «NASA Missions» kan du lese om de ulike satelittene og prosjektene NASA er involvert i sammen med ulike internasjonale organisasjoner. Du kan se oppskytningsplan og lese underholdende artikler om alt fra Hubble-teleskopet til SOHO-satelitten.

Tjenestene NASA Image Of The Day og (IOTD) og Astronomical Picture Of The Day (APOD) er det daglig lagt ut nye bilder med tilhørende forklaringer, og mange er rett og slett fantastiske!

I tillegg er det masse annet snadder som videoer og romfartsrelaterte nyheter.

Fractoid (Android)

Skjermbilde fra Fractoid

Skjermbilde fra Fractoid

Fra romfart til matematikken: Med denne appen kan du generere fantastiske fraktalbilder med mobilen! Fraktaler er visualiseringer av matematiske objekter som har uendelig detaljrikdom. Mønstrene har fantastiske symmetrier og minner ofte om flammer og organiske strukturer. Det er mange valgmuligheter, og resultatene er intet mindre enn blendende vakre.

Gratis alternativ for iPhone/iPad: Fast Fractal

Google Sky Map (Android)

Skjermbilde fra Google Sky Map

Skjermbilde fra Google Sky Map

Med Google Sky Map har du alltid et detaljert stjernekart tilgjengelig. Dette er intet mindre enn meget lærerikt og et glimrende eksempel på hvordan den moderne håndholdte teknologien gir helt nye opplevelser! Applikasjonen bruker sensorene i telefonen til å orientere bildet etter i hvilken retning du ser. Du kan altså peke på et stjernebile, en planet, eller hva det skal være, og i sanntid få et tilsvarende kart på skjermen.

Denne appen finnes ikke for iOS, og vi har ikke funnet noen gratis alternativer, men Star Walk skal tilby omtrent de samme funksjonene.

Se for øvrig også nettsiden Google Sky med interaktivt stjernefoto med hele stjernehimmelen!

Periodic Droid (Android)

Skjermbilde for Periodic Droid

Skjermbilde for Periodic Droid

Det periodiske systemet husker vi alle fra skoletiden. Husker du hvilket atomnumer nummer hydrogen har? Sannsynligvis. Men hva med Wolfram? Tenkte det, ja.

Denne appen tilbyr en komplett oversikt over grunnstoffene i det periodiske systemet, med masse tilhørende informasjon. Det finnes mange apper som denne, og mange er gode. Det som skiller denne fra andre er at den kan sende deg videre til Wikipedia-innholdet for hvert grunnstoff.

For iOS er Mild EleMints et gratis alternativ.

Exoplanet (iOS)

Skjermbilde fra Exoplanet

Drømmer du om en ny verden? Planlegger du å leve lenge og trenger et eksotisk feriemål? Eller bare interessert i egenskapene til alle de nye planetene som vi har funnet utenfor solsystemet – såkalte eksoplaneter?

Exoplanet er både en database, en app for å visualisere galaksen vår, en lærebok og et aldri så lite forskningsverktøy på en gang. Du kan se på informasjon om alle de (per i dag) 696 kjente eksoplanetene, finne ut hvordan de er oppdaget (og få bakgrunnsinfo om metoden som ble brukt) og se sammenligninger av banen deres med de til våre egne planeter. Spent på om det finnes liv der ute noe sted? Du kan søke og sette kriterier som «i den beboelige sonen», og finne deg din egen favoritt-kandidat. Deretter kan du trykke «Find planet in milky way», og app’en tar deg med på en reise i full 3D til solsystemet den ligger i. Teleskop-bilder av stjernen den går rundt finnes også. Sist men ikke minst: Er du av den vitenskapelige sorten kan Exoplanet lage grafer av alle planet-egenskaper du måtte ønske. Størrelse som funksjon av avstand fra stjernen? Omløpstid rundt stjernen mot året den ble oppdaget? Du bestemmer, Dr. Forsker.

Her kan man virkelig drømme seg bort – eller finne materiale til neste Science Fiction-novelle.

Alternativ for Android: Exoplanet Catalog. Denne applikasjonen er ikke like avansert som Exoplanet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s